Strafrechters zijn kritisch over het alcoholslotprogramma van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).
De rechters vinden dat maatwerk ontbreekt door het feit dat het CBR een alcoholslot standaard oplegt aan automobilisten met een alcoholpromillage van 1,3 promille. Dat blijkt uit een rondgang van rechtspraak.nl.

Het CBR kan het slot opleggen zonder tussenkomst van een rechter. De rechters vinden dat het CBR daarbij geen rekening houdt met de hoogte van het inkomen en de vraag of iemand een auto of rijbewijs nodig heeft voor werk.

Een strafrechter in Alkmaar zei deze maand tijdens een zitting moeite te hebben met de constructie dat twee overheidsinstanties los van elkaar straffen voor hetzelfde feit.

Kosten
Voor de kosten van een alcoholslot draait een automobilist zelf op. Met het alcoholslot moeten automobilisten blazen om de auto te kunnen starten. De auto rijdt alleen als degene die blaast een alcoholpromillage van minder dan 0,2 promille heeft.

Het CBR deelt de alcoholslotprogramma’s sinds december 2011 uit. Sinds die tijd is het programma in totaal 6.673 keer opgelegd. Inmiddels rijden 2.700 auto’s met een alcoholslot rond.

60 minuten rijden

Elke les duurt minimaal 60 minuten!

Mogelijkheden

Spoedcursus of rustig aan beginnen?

Type auto

Zowel hand- als automatisch geschakeld lessen.